GESCHIEDENIS ZONVAART REISGROEP

Pieter Kuijs, voormalig algemeen directeur van Zonvaart Reizen, vertelt u graag over hoe het allemaal begon:

"Begin jaren 60 begon het vliegen naar de vakantiebestemming in het buitenland snel aan populariteit te winnen. Mallorca en het vaste land van Spanje waren toen het meest in trek. Mijn vader, Piet Kuijs sr., besefte als goed zakenman dat buitenlandse vakanties letterlijk een vlucht zouden nemen. Daarom richtte hij in april 1964 Reis- en Passagebureau Zonvaart op en begon een piepklein reisbureau in de Burgemeester Mooystraat te Castricum, al snel gevolgd door een vestiging in Heerhugowaard. Na enige jaren ontstond er een samenwerking met Reisbureau De Magneet in Beverwijk en Heiloo. Toen Reisbureau De Magneet tijdens de grote fusiegolf in de reisbranche in het begin van de jaren zeventig in handen kwam van Holland International eindigde de samenwerking. Vanaf dat moment kreeg de uitbreiding van Reis- en Passagebureau Zonvaart gestalte en werd lid van de Coöperatieve Vereniging Toerkoop Reisburo u.a. Vanaf dat moment werd de naam Toerkoop Reisburo Zonvaart gebruikt.

Uitbreiding
Nadat we eerst in Alkmaar (Winkelcentrum De Mare) en later in Uitgeest een vestiging openden, namen we daarna achtereenvolgens reisbureauvestigingen in Heiloo, Zandvoort en Beverwijk over. Later volgde de overname van Reis- en Passagebureau Orion B.V. in Heemskerk en werd ook een nieuw filiaal geopend in Velserbroek. De uitbreiding ging gestaag door met in 1994 de opening van een reisbureau voorhoofdzakelijk last-minute reizen en telefonische boekingen, de Discount Travel Shop en de overname in 1997 van de vestigingen van Broere Reizen in Den Helder/Julianadorp enHoorn. In de jaren daarna zijn er filialen geopend in Anna Paulowna, Medemblik, IJmuiden en Enkhuizen. De zakenreisafdeling, kreeg in 1999 een eigen locatie en ging zich presenteren onder de naam Zonvaart Reizen Business Travel.

Sinds het jaar 2001 is de naam van de Discount Travel Shop gewijzigd in Zonvaart Reizen Web & Callcenter en verzorgen we vanuit die locatie, voor alle vestigingen, de telefonische boekingen die buiten kantooruren worden gemaakt en handelen hier alle internetboekingen af die via de website gereserveerd zijn. In 2003 werden door aankopen zowel Anko Tours in Haarlem, een reisbureau met de specialisatie internationale beursreizen, als de Globe Reisbureaus in Anna Paulowna en Uitgeest en ook de GoodBookers vestigingen in Castricum en Limmen geïntegreerd. Later zijn nog de reisbureaus van Vlotman Reizen in Bergen, Broek op Langedijk en Nieuwe Niedorp, het GoodBookers filiaal in Egmond aan Zee aan de Zonvaart-keten toegevoegd en ook zijn in de loop van de jaren de activiteiten van ANWB reisbureau in IJmuiden en Alkmaar, het Globe Reisburo in Noord-Scharwoude en het Holland International Reisbureau in Heiloo door de Zonvaart-keten overgenomen.

Familiebedrijf met grote uitstraling
Zonvaart heeft in 2012 het lidmaatschap van de coöperatieve vereniging Toerkoop opgezegd en is aandeelhouder geworden in de Veluwegroep BV. Hierdoor is de toevoeging Toerkoop uit onze naam verdwenen en heten wij nu Zonvaart Reizen. Zonvaart Reizen is nog altijd een familiebedrijf, bestuurd door Pieter Kuijs en zijn echtgenote Carla Kuijs-Bijman. Een kleine staf en korte managementlijnen zorgen ervoor dat het reisbedrijf in de steeds sneller veranderende reisbranche van tegenwoordig nieuwe stromingen kan initiëren en snel kan reageren op veranderende situaties, natuurrampen en veiligheidsdreigingen. Inmiddels bestaat Zonvaart ruim 50 jaar, verzorgen we jaarlijks voor meer dan 100.000 mensen reizen vanuit twaalf vestigingen verspreid in Noord-Holland. Met bijna 100 medewerkers behoort Zonvaart Reisgroep vandaag de dag tot de top 5 grootste onafhankelijke reisagenten in Nederland. En als klap op de vuurpijl zijn wij in 2016 uitgeroepen door onder andere de brancheorganisatie ANVR en Schiphol tot Beste Reisbedrijf van Nederland!"