DUURZAAMHEID

De Zonvaart Reisgroep beschikt over door ‘Travelife - sustainability in tourism’ opgeleidde duurzaamheidscoördinatoren die de werkwijze, diensten en producten die worden aangeboden goed onder de loep houden en optimaliseren waar mogelijk. Daarnaast draagt de Zonvaart Reisgroep de organisatie GREENSEAT een warm hart toe en heeft Anko Zakenreizen – onderdeel van Zonvaart Reisgroep - een eigen ‘MVO-Taskforce’ in het leven geroepen. Kijk voor meer informatie over GREENSEAT of onze ‘MVO-Taskforce’ op ankoreizen.nl.

Duurzaam toerisme is niets anders dan genieten van uw reis en op de bestemming rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. De brancheorganisatie ANVR en Zonvaart Reizen zetten zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen (DTO), omdat wij de continuïteit voor reisondernemingen moeten bevorderen door ook de volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen te kunnen aanbieden.

Toerisme is tevens voor vele (ontwikkelings)landen een sector die een belangrijke bijdrage levert aan de (nationale en internationale) economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen en kan een sleutel zijn tot het verbeteren van welvaart, welzijn, natuur en milieu. 

Wij zetten ons in om zo verantwoord en haalbaar mogelijk duurzaam te ondernemen. Dat betekent dat wij criteria op het gebied van duurzaamheid mee laten wegen waar het gaat om inkoop, afvalverwerking, en reduceren en compenseren waar het gaat om de mobiliteit e.d. Ook lokale agenten, reisbestemmingen, accommodaties en activiteiten bieden wij bij voorkeur zo duurzaam mogelijk aan.

Wilt u ook meewerken aan een duurzamere reis? Dan hebben wij enkele tips voor op reis voor u op een rijtje gezet:

Souvenirs
Laat planten en dieren ongestoord in hun natuurlijke omgeving.
Souvenirs die gemaakt zijn van dieren (bijv. koraal) of - gedroogde - planten (bijv. cactussen) zijn illegaal en mogen niet worden ingevoerd. 

Shoppen
Shop in lokale winkels.
Door te winkelen in lokale winkels geeft u een impuls aan de werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse. 

Respect
Respecteer de gewoonten en gebruiken van de lokale bevolking.
Pas uw kleding zonodig aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen of vraag het van tevoren. 

Reisperiode
Maak gebruik van de vakantiespreiding door te reizen in voor- en/of naseizoen.
Door in het voor- en naseizoen te reizen geniet u in de meeste gevallen van meer rust, ruimte en minder drukte en minder files dan in het hoogseizoen. 

Waterverbruik
Ben bewust van uw waterverbruik.
Schoon water is een kostbaar bezit. Op veel vakantiebestemmingen, ook in Europa, is een gebrek aan water. Ga er zuinig mee om en neem bijv. een douche in plaats van een bad. 

Elektriciteit
Ben bewust van uw elektriciteitsverbruik.
Bespaar ook - net als thuis - elektriciteit; doe airco, licht, televisie en radio uit als u uw accommodatie verlaat.

Vervoer
Combineer gemak en milieuvriendelijkheid!
U bepaalt zelf hoe u op vakantie gaat. Reis CO2-neutraal of kies er bijv. eens voor om met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven te gaan.

Heeft u zelf ook een tip of wilt u meer weten over de duurzaamheid ontwikkelingen, dan kunt u contact opnemen met onze duurzaamheidscoördinatoren via secretariaat@zonvaart.nl. Wie weet is uw tip binnenkort ook in deze lijst terug te vinden.